7.17.2014

"Ας περιμένουν οι γυναίκες" απόψε στο Πάρκο




Πότε: Πέμπτη 17 Ιουλίου, στις 21.00
Πού: Αρχαιολογικό Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος, Κρατύλου και Τριπόλεως (δείτε το χάρτη παρακάτω)
Είσοδος Ελεύθερη
Πίσω στα τέλη των 90s μια ταινία που αρχικά επρόκειτο να ονομαστεί «Το Ιστορικό Συνέδριο τη Βόλβης», καυτηρίαζε τα αυτονόητα: την καλπάζουσα εξάρτηση του νεοέλληνα απ' το λαϊφστάιλ, την θρησκευτική του προσήλωση στον δικομματισμό, την φανατισμένη σχέση του με το ποδόσφαιρο και φυσικά την ιδεολογία του ρουσφετιού που όριζε και ορίζει τις τύχες της χώρας απ' την μεταπολίτευση και έπειτα.

Και όμως χρειάστηκαν να περάσουν σχεδόν δύο δεκαετίες ώστε όσα προφήτευε το φιλμ του Τσιώλη να θεωρείται σήμερα κοινός τόπος για την πλειοψηφία των Ελλήνων, ακόμη και γι'αυτούς που δεν το έχουν δει.
Το «Ας Περιμένουν οι Γυναίκες» είναι μια ταινία βαθιά ελληνική που δεν νοιάζεται για το πώς θα εκφραστεί αλλά καίγεται για αυτά που θέλει να εκφράσει.
Ο Πάνος, ο Μιχάλης και ο Αντώνης ξεκινούν το περίφημο ταξίδι τους για να βρουν τις γυναίκες τους στην Θάσο αλλά σαν σύγχρονοι ήρωες τις Οδύσσειας, δεν επιθυμούν πραγματικά να φτάσουν στον προορισμό τους και περιπλανιούνται αενάως, φιλοσοφώντας για την ελληνική πραγματικότητα.

Επιστρατεύοντας στους πρωταγωνιστικούς ρόλους τον Γιάννη Ζουγανέλη, τον Αργύρη Μπακιρτζή και τον πρόσφατα εκλιπόντα Σάκη Μπουλά, ο Τσιώλης προικίζει την ταινία του με το ειδικό βάρος τριών ηθοποιών που έχοντας για πρώτη ύλη τους εξωφρενικά αστείους διαλόγους του σεναρίου, εκτοξεύουν βιτριολικές ατάκες, τις οποίες οι γενιές που ακολούθησαν έχουν πλέον αποστηθίσει, σε ένα φιλμ που οφείλουμε να θεωρούμε κλασικό στην ελληνική κινηματογραφία. Κ.Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: