8.01.2014

Αφημένα στο έλεός τους τα σχολικά κτήρια στον Δήμο Αθηναίων

Για την επόμενη συνάντηση του δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη και υπουργού Παιδείας Ανδρ.Λοβέρδου παραπέμπεται η συζήτηση για τα προβλήματα φύλαξης και καθαριότητας των σχολείων, την ώρα που δεν εκταμιεύονται πόροι για την επισκευή βασικών τμημάτων των εγκαταστάσεων, όπως οι τουαλέτες, ενώ οι κατά 50% περιορισμένοι πόροι των σχολικών επιτροπών που προορίζονται για την κάλυψη αναλωσίμων και πληρωμή λογαριασμών των σχολικών μονάδων διατίθενται για μικροεπισκευές, με αποτέλεσμα χρόνο με τον χρόνο τακτηριοδομικά προβλήματα να διογκώνονται.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του σχολικού συγκροτήματος επί της οδού Αχαΐας στους Αμπελόκηπους, όπου συστεγάζονται δύο νηπιαγωγεία με το δημοτικό και το γυμνάσιο και όλα τα παιδιά μοιράζονται μόλις τέσσερις τουαλέτες, πρόβλημα για το οποίο οι γονείς απευθύνουν έκκληση για άμεση παρέμβαση του δήμου. Την ίδια στιγμή, η έλλειψη αιθουσών λύνεται με χωρίσματα από νοβοπάν! Όσο για τα ατυχήματα που συμβαίνουν στις κακοσυντηρημένες σκάλες, είναι ουκ ολίγα.
"Εδώ και χρόνια έχουν να γίνουν επισκευές στα σχολεία, γιατί οι εργολάβοι είναι απλήρωτοι", εξηγεί στην "Αυγή" ο Ν. Σπυρόπουλος, που μετέχει στη σχολική επιτροπή του 7ου διαμερίσματος, προσθέτοντας πως "μόνο οι μικρές φθορές μπορούν να αντιμετωπιστούν από τους περιορισμένους διαθέσιμους πόρους των σχολικών επιτροπών του δήμου Αθηναίων". Το 2010 εκταμιεύθηκαν για τις σχολικές επιτροπές του Δήμου Αθηναίων 6,5 εκατ. ευρώ και έκτοτε ξεκίνησαν οι δραστικές περικοπές. Έτσι, το 2011 εκταμιεύτηκαν 3,1 εκατ. ευρώ, το 2012 2,4 εκατ. ευρώ, το 2013 3 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2014 έχουν εκταμιευθεί δύο από τις τέσσερις δόσεις ύψους 770.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι οι πόροι των σχολικών επιτροπών προορίζονται για κάλυψη λειτουργικών εξόδων και αγορά αναλωσίμων για τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας και όχι για επισκευές.

Κίνδυνος να χαθούν πόροι του ΕΣΠΑ

Κι ενώ πολλές σχολικές μονάδες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω φθορών, η λύση θα μπορούσε να βρεθεί σε πόρους του ΕΣΠΑ για την ενεργειακή αναβάθμισή τους. Ωστόσο, ο δήμος κινδυνεύει να χάσει σημαντικά κονδύλια εάν δεν καταθέσει ολοκληρωμένο φάκελο έως το 2015, έχοντας προηγουμένως επιλυσεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς με τη μεταβίβαση των σχολικών μονάδων από τον πρώην Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ) στην κυριότητά του. Ενώ στην περίπτωση 35 σχολικών μονάδων, εκ των οποίων οι 5 ήταν στον Δήμο Αθηναίων, ο ΟΣΚ είχε ετοιμάσει τους φακέλους για ένταξη στο πρόγραμμα, αλλά λόγω κωλυσιεργίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος η διαδικασία δεν έχει προχωρήσει από τον Σεπτέμβριο του 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: