8.24.2014

«Μπλόκο» των κατοίκων στην ανέγερση του νέου mall

Η πολυεθνική διάλεξε με μεγάλη ακρίβεια τη θέση για την ανέγερση του, καθώς στο στόχαστρο της είναι, εκτός από την εκμετάλλευση του αρχαιολογικού χώρου, η αρπαγή της αγοράς της δυτικής Αθήνας, κύρια του Περιστερίου

Του Μάκη Ντόβουλου στο hitandrun.gr




Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε οι εκδηλώσεις που διοργάνωσαν φορείς και συλλογικότητες στο Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, στο τέλος Ιουνίου.
 Στόχος των διοργανωτών ήταν η ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίηση των πολιτών για τα καυτά ζητήματα που απασχολούν την περιοχή όπως είναι η νέα φτώχεια, η ανεργία, η καταστροφή της δημόσιας παιδείας, η εμπορευματοποίηση του κοινωνικού αγαθού του πολιτιστικού πλούτου και η φασιστική απειλή.
Κεντρικό θέμα στις συζητήσεις των κατοίκων της περιοχής είναι η σχεδιαζόμενη ανέγερση μεγάλου εμπορικού κέντρου, mall, έκτασης 55.000 τ. μ στον κόμβο Λένορμαν και Κηφισού από την εταιρία Artumeπου εξαγοράστηκε από την γνωστή και μη εξαιρετέα BlackRock. 
Τα σχέδια της εταιρίας έχουν ισχυρή στήριξη από την κυβέρνηση, το δήμαρχο Αθηναίων και φυσικά από πλήθος καθεστωτικών ΜΜΕ, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα:α) με διαδικασίες μιας νύχτας κατεδάφισαν κτίρια βιομηχανικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς (πρώην εργοστάσιο Μουζάκη), β) με επιλεκτικές ρυθμίσεις εξαίρεσαν την ιδιοκτησία μόνον της Artumeαπό τη μείωση των όρων δόμησης που προβλέπεται για όλη την περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο, γ) άλλαξαν τις χρήσεις γης μόνο για την ιδιοκτησία της Artume ενώ δ) σχεδιάζουν, με απαίτηση του επενδυτή, την άμεση σύνδεση του Mall με τον αρχαιολογικό χώρο μέσα από πεζόδρομους.
Όπως αναφέρουν φορείς και κάτοικοι της περιοχής, η πολυεθνική διάλεξε με μεγάλη ακρίβεια τη θέση για την ανέγερση του mall καθώς στο στόχαστρο της είναι, εκτός από την εκμετάλλευση του αρχαιολογικού χώρου, η αρπαγή της αγοράς της δυτικής Αθήνας, κύρια του Περιστερίου. Δηλαδή από τη μία θα έχουμε πλήρη καταστροφή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή και από την άλλη εμπορευματοποίηση ενός παγκόσμιας αξίας πολιτιστικού αγαθού, του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Όμως οι κάτοικοι της γειτονιάς και φορείς αντιστέκονται στα σχέδια της πολυεθνικής και των κυβερνώντων. Πριν από ένα χρόνο κατατέθηκε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του ΠΔ που εξαίρεσε την ιδιοκτησία της Artumeαπό τη μείωση των συντελεστών δόμησης στην ευρύτερη περιοχή, μάλιστα παρά την αντίθετη επεξεργασία γνωμοδότησης από το ΣτΕ. Τα ασφαλιστικά μέτρα κερδήθηκαν, ενώ αναμένεται η έκδοση της απόφασης για την προσφυγή.


Μπορείτε να γνωρίσετε τους αγωνιζόμενους κατοίκους της περιοχής στο

Δεν υπάρχουν σχόλια: