4.06.2015

Καμίνης: "Εντός του 2015 το Ψηφιακό Μουσείο της Ακαδημίας Πλάτωνος"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Επιστροφή στην Αθήνα» είναι το σύνθημα, η πρόσκληση και η σταθερή επιδίωξη μας. Επιστροφή κατοίκων, επαγγελματιών, επενδύσεων, νέων, επιστημόνων, δημιουργικών ανθρώπων, επισκεπτών. Επιστροφή σε μια Αθήνα του μέλλοντος. Στην Αθήνα του 2020» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης, παρουσιάζοντας, σήμερα σε συνέντευξη τύπου τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του δήμου Αθηναίων 2015 – 2020. Το σχεδιασμό που έχει ως στόχο τον επαναπροσδιορισμό του κέντρου της Αθήνας και τη μετεξέλιξή του σε ένα κέντρο διεθνούς και βιώσιμης μητρόπολης.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία του δήμου Αθηναίων, αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας, σχεδιάζεται – μετά από συστηματική και σοβαρή μελέτη – ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα μαζί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Είναι ένας σχεδιασμός που εδράζεται στο θεσμικό εργαλείο που ονομάζουμε Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ)» υπογράμμισε ο κ. Καμίνης.
Στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων βρίσκεται «η επιστροφή, καθώς και η δημιουργία ανταγωνιστικών οικονομικών δραστηριοτήτων και απασχόλησης με αξιοποίηση των τεχνολογιών που προσδιορίζουν την σύγχρονη ‘έξυπνη πόλη’, καθώς και αντιμετώπιση των χρόνιων, περιβαλλοντικών προβλημάτων».

ΣΟΑΠ
Το εργαλείο αυτό θα συντονίζει παρεμβάσεις που ήδη υλοποιούνται, με παρεμβάσεις που σχεδιάζονται και πρέπει να γίνουν στην πόλη και θεσμοθετήθηκε  μετά από τις εγκρίσεις της περιφέρειας Αττικής, του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου, και τέλος με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 17 συναρμόδιων υπουργείων», ενώ, όπως σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων «οι μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις θα εντάσσονται πλέον σε μια ολιστική προσέγγιση του κέντρου της Αθήνας». Το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης περιλαμβάνει 70 δράσεις, οι οποίες ομαδοποιούνται σε 18 άξονες και εντάσσονται στους7 ειδικούς στόχους.
1. Στήριξη της οικονομικής βάσης
2. Ανάκτηση της κοινωνικής και πολιτισμικής συνοχής –επανακατοίκηση του κέντρου
3. Αποκατάσταση των συνθηκών ασφάλειας και της νομιμότητας
4. Ανάκτηση και αναβάθμιση του δημόσιου χώρου
5. Βελτίωση περιβαλλοντικών συνθηκών και πολεοδομικής λειτουργίας
6. Ενίσχυση της ταυτότητας και της εικόνας της πόλης
7. Βελτίωση μηχανισμών διακυβέρνησης, σχεδιασμού και συμμετοχής
Ως στόχους του ΣΟΑΠ, ο κ. Καμίνης προσδιόρισε «τη διασφάλιση της κοινωνική συνοχής,  την επιστροφή της κατοικίας στο κέντρο της Αθήνας, την ενίσχυση της ταυτότητας της πόλης και την αναμόρφωση της εικόνας της».

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
Επίκεντρο του αναπτυξιακού σχεδιασμού αποτελεί ο τουρισμός και η  ανάδειξη της Αθήνας σε αυτόνομο τουριστικό προορισμό.  «Ο δήμος Αθηναίων υλοποιεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τη συνολική αναβάθμιση του Τουριστικού Προϊόντος της Αθήνας, κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων που είναι φορείς διαχείρισης προορισμού» δήλωσε ο κ. Καμίνης και αναφέρθηκε αναλυτικά στις πρωτοβουλίες τηςΕταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ) με κορυφαίο παράδειγμα την  διοργάνωση  της Travel Trade Athens.
Η προώθηση της επιχειρηματικότητας βρίσκεται στο πυρήνα του στρατηγικού σχεδιασμού  με την διαμόρφωση  ενός πλέγματος δράσεων στήριξης της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης μεταξύ των οποίων το Δίκτυο Επιχειρηματικότητας του δήμου Αθηναίων και το πρόγραμμα «Επιχειρώ Κοινωνικά»,με το οποίο επιχειρείται  να αναδειχθεί η Αθήνα ως κέντρο κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΤΟ 2015
Ο δήμαρχος Αθηναίων παρουσίασε τα τεχνικά έργα που εκπόνησε ο δήμος Αθηναίων, μέσω ΕΣΠΑ, και ολοκληρώνονται εντός του 2015, μεταξύ των οποίων: 
·        Σεράφειο Κολυμβητήριο
·        Ανακατασκευή  Κέντρου Υγείας, επί της οδού Σαρανταπόρου
·        Ανακατασκευή Κέντρου Υγείας, επί της οδού Χανίων
·        Κατασκευή βρεφονηπιακού σταθμού επί των οδών Θερμοπυλών και Λεωνιδίου
·        Κατασκευή βρεφονηπιακού σταθμού επί της οδού Νιοχωρίου στην Κυψέλη
·        Κέντρο Αποκατάστασης Ψυχικής Υγείας στους Αμπελόκηπους
·        Αποκατάσταση Βίλας Θεοτοκοπούλου
·        Ανακατασκευή διατηρητέου σχολικού κτιρίου  2ου Γυμνάσιου Αρρένων – πρώην «Βίλα Αμαλία»
·        Πεζοδρόμηση της οδού Πάφου
·        Αποκατάσταση Δημοτικής Αγοράς  Κυψέλης
·        Λειτουργία είκοσι βυθιζόμενων συμπιεστών απορριμμάτων 
·        Αποκατάσταση διατηρητέου κτιρίου ΕΒΕΑ επί της οδού Αμερικής.
·        Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημία Πλάτωνος

ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΤΡΙΓΩΝΟΥ
Η πρώτη πιλοτική παρέμβαση θα γίνει στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας το οποίο περικλείεται από τις οδούς ΠραξιτέλουςΛέκκαΠερικλέους – Αθηναϊδος και Αιόλουκαι επεκτείνεται έως την οδό Αθηνάς και  στόχο θα έχει  να αναβαθμίσει την αισθητική και τη λειτουργία των δημόσιων χώρων και να θέσει το πλαίσιο μιας κοινωνικά συνεπούς χρήσης και οργανωμένης διαχείρισης.
Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφερόμενος στην σημασία της πιλοτικής εφαρμογής είπε ότι «αν αυτή φέρει χειροπιαστά αποτελέσματα ορατής αναβάθμισης και βελτίωσης, θα λειτουργήσει ως καταλύτης για άλλες, ανάλογες παρεμβάσεις σε άλλες περιοχές».Υπογράμμισε ότι θα αποδείξει «και την αποτελεσματικότητα στη συνεργασία διαφορετικών υπηρεσιών και διευθύνσεων του δήμου Αθηναίων αλλά και τη νέα αντίληψη της συμμετοχής, της συνέργιας, των διευρυμένων συνεργασιών, της παραγωγικής επαφής και του δημιουργικού διαλόγου» μεταξύ του δήμου, των εμπλεκόμενων φορέων και των πολιτών.


ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Καμίνης στην πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ για τα άδεια και εγκαταλελειμμένα κτίρια. «Πρόκειται για μια σημαντική – μητροπολιτικού χαρακτήρα - παρέμβαση στο κτηριακό απόθεμα, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τα περίπου 1800 εγκαταλελειμμένα κτήρια του δήμου της Αθήνας» είπε και πρόσθεσε  ότι «για τη χρηματοδότηση ο δήμος έχει εκπονήσει μελέτη για τη δημιουργία Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης, με ευρωπαϊκούς πόρους και ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης». Η πιλοτική περιοχή παρέμβασης που μελετήθηκε ήταν η περιοχή της Ομόνοιας.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ 1ης ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Ο δήμαρχος Αθηναίων ανακοίνωσε την διοργάνωση Διάσκεψης για τα μεγάλα θέματα της πόλης στο τέλος της Άνοιξης, η οποία φιλοδοξεί να αποτελέσει  «το εφαλτήριο, ένα είδος νέου μοντέλου αποτελεσματικών συνεργατικών δράσεων για το καλό της Αθήνας». Επεσήμανε ότι «η διάσκεψη θα συμβάλει στη συμμετοχή στον πολύ γόνιμο και ενδιαφέροντα διάλογο που γίνεται σε όλον τον κόσμο, για το νέο, ενεργό, δυναμικό ρόλο που αποκτούν τα μεγάλα αστικά κέντρα στην διακυβέρνηση».
Αναφερόμενος στα έργα που γίνονται αυτή την περίοδο, ο δήμαρχος Αθηναίων είπε ότι πρόκειται «για μεγάλα και φιλόδοξα έργα υποδομής, που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών και θα δώσουν στην πρωτεύουσα μια νέα δυναμική και πνοή».
Ενδεικτικά αναφέρθηκε στη νέα γραμμή του μετρό με 30 σταθμούς, στις παρεμβάσεις για την αναζωογόνηση και αναβάθμιση περιοχών, όπως ο Ελαιώνας ή οι Αμπελόκηποι, στις παρεμβάσεις στον άξονα της οδού Πανεπιστημίου, στο μεγάλο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο παλιό εργοστάσιο του Φιξ και τα σπουδαία έργα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στο Φαληρικό Δέλτα, για τη στέγαση σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. 
Παρουσίασε αναλυτικά τις δράσεις για τον πολιτισμό που περιλαμβάνουν  μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και διοργανώσεις διεθνούς κύρους και ακτινοβολίας, όπως η Documenta 14, που το 2017,  θα γίνει, σε συνδιοργάνωση με τη γερμανική πόλη του Κάσελ, για πρώτη φορά και στην Αθήνα και θα βρεθεί στο επίκεντρο του διεθνούς, εικαστικού χάρτη.
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Καμίνης στην πρωτοβουλία των δημάρχων Αθηναίων, Ρώμης και Παρισιού για το θέμα της μετανάστευσης με στόχο όπως σημείωσε «την διαμόρφωση της  πρότασης μας για τη διαμόρφωση μιας κοινής θέσης για τις μεταναστευτικές ροές, που θα εισηγηθούν στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα».
Πρόσθεσε ότι σήμερα «δεν υπάρχει μεταναστευτική πολιτική, εδώ και χρόνια βεβαίως, αλλά πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός  και χωρίς ξενοφοβίες να αποφασίσουμε ότι δεν μπορεί στο κέντρο της Αθήνας να υπάρχουν άνθρωποι  χωρίς δουλειά πένητες, οι οποίοι μπορεί να γίνουν βορά σε παράνομα κυκλώματα».
Σε ό, τι αφορά την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας, ο δήμαρχος Αθηναίων σημείωσε ότι «δεν μπορεί να καταργείται αναγκαστικά και να ενσωματώνεται στην ΕΛ.ΑΣ και η επανασύσταση της να γίνεται σε εθελοντική βάση».

Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες στον σύνδεσμο: http://bit.ly/DA_presskit

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Βρε άχρηστοι,την παιδική χαρά στη οδό Αλεξανδρείας πότε θα την φτιάξετε? Τη παιδική χαρά που μας διαβεβαίωνες κ.Δήμαρχε (ούτε εσύ ο ίδιος το πίστευες)και η πρώην πρόεδρος της κοινότητας (γιαυτό και έγινε πρώην) ότι η ARTUM-BLACKROCK
επειδή αγαπά τους κατοίκους της Ακαδημίας Πλάτωνα,που δεν θέλουν εμπορικά παράνομα mall,θα προσφέρει καινούργια όργανα, κούνιες,μύλο,τσουλήθρες.. 6 χρόνια με την ανικανότητα που σας διακρίνει ούτε αυτό μπόρεσες να φτιάξεις για τα παιδιά μας...
Λεφτά για ΜΚΟ έχετε...αλλά πολύ θα χαρούμε να δούμε και μια εξεταστική στο Δήμο της Αθήνας για να χωρίσουμε τους άχρηστους από τους χρήσιμους..

Όμηρος.