4.05.2015

Νέα συνάντηση για το Πάρκο στο Ελληνικό

Πρωτοβουλία «Ένα Πάρκο για όλους στο Ελληνικό»
Το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού είναι ο μεγαλύτερος δημόσιος, ελεύθερος χώρος της πόλης.

Ο κίνδυνος ιδιωτικοποίησής του είναι πλέον πολύ σοβαρός. Οι κοινωνικοί αγώνες των προηγούμενων ετών ανέδειξαν την ανάγκη για τη δημιουργία στο Ελληνικό ενός μητροπολιτικού πάρκου υψηλού πρασίνου, που θα ανήκει σε όλους τους πολίτες.
Με γνώμονα την εμπειρία αυτή καλούμε άτομα και συλλογικότητες για την επεξεργασία και  εφαρμογή συγκεκριμένης πρότασης για την δημιουργία στο Ελληνικό ενός  πάρκου ούτε κρατικού ούτε ιδιωτικού, για ένα πάρκο κοινοτικό.


                           Nέα Συνάντηση, Δευτέρα 6 Απριλίου, 7μμ, ΝΟΣΟΤΡΟΣ
Θεμιστοκλέους 66-Εξάρχεια
Tην Πέμπτη 26 Μαρτίου βρεθήκαμε  στο ΝΟΣΟΤΡΟΣ, στα Εξάρχεια, πολίτες  από διάφορες περιοχές της Αττικής που συμμετέχουν σε διάφορες συλλογικότητες.
Με δεδομένη την αντίθεσή μας  στην  προγραμματισμένη  ιδιωτικοποίησή και δόμηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά, συμφωνήσαμε στην αναγκαιότητα  μιας άμεσης παρέμβασής μας για την ανάδειξη  και την προώθηση μιας  εναλλακτικής πρότασης οργάνωσης, λειτουργίας και διαχείρισης του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού που να στηρίζεται στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία.
Θεωρώντας ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα ουσιαστικής συμμετοχής σε όσους δεν κατάφεραν να βρεθούν στην πρώτη συνάντηση, συμφωνήσαμε να βρεθούμε ξανά την Δευτέρα 6 Απριλίου, στις 7μμ, στον ίδιο χώρο (Θεμιστοκλέους 66-Εξάρχεια)  για να οριστικοποιήσουμε τον τίτλο, το πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας και τις επόμενες ενέργειες. 

                                   Πρωτοβουλία «Ένα Πάρκο για όλους στο Ελληνικό»



Ελληνικό: Από το Δημόσιο στο Κοινό

Tο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού, δεν είναι ένας σκουπιδότοπος, όπως ισχυρίζονται κάποιοι προκειμένου να το απαξιώσουν, αλλά ένας ζωντανός χώρος με «αξία χρήσης», παρά τις δυσκολίες πρόσβασης   που οφείλονται στον σημερινό διαχειριστή του χώρου, την εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.
 H ιδιωτικοποίηση και δόμηση του συνολικού χώρου του πρώην αεροδρομίου και της παραλίας του Αγίου Κοσμά μέσω του διαβόητου ΤΑΙΠΕΔ που προώθησαν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις, συνάντησε σημαντικές κοινωνικές αντιστάσεις , συμπεριλαμβανομένων και των αντιστάσεων του κόμματος της τότε αντιπολίτευσης ,του ΣΥΡΙΖΑ , που αποτελεί τον κορμό της σημερινής κυβέρνησης.
 Tα σχέδια του Ομίλου Λάτση για το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού, αποτελούν συστατικά στοιχεία μιας «ανάπτυξης» καταστροφικής για το φυσικό και το πολιτιστικό περιβάλλον, για την ζωή μας.
Για την «αξιοποίηση» του Ελληνικού προτείνεται η αναζήτηση ενός άλλου δρόμου πέρα από την αγορά και το κράτος, που θα εκλαμβάνει τον δημόσιο χώρο ως «κοινό αγαθό» και θα έχει ως βάση την συνεργατική οικονομία και την ομότιμη παραγωγή. Αυτό θα σήμαινε την οργάνωση  παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών από αυτοοργανωμένες κοινότητες οι οποίες  λειτουργούν ως κοινωνικοί συνεταιρισμοί.  
Πρέπει να διερευνηθούν και να προωθηθούν «από τα κάτω» τρόποι  οικειοποίησης του  χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, μέσα από αθλητικές δραστηριότητες, πολιτιστικές εκδηλώσεις και κοινωφελείς χρήσεις,   με στόχο  την προσέγγισή του από κινήσεις πολιτών και την ανάδειξη των δυνατοτήτων που παρέχονται. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, προωθείται, το πέρασμα «από το δημόσιο στο κοινό».

 Πρωτοβουλία « Ένα  Πάρκο για όλους στο Ελληνικό»

·      Για ένα Πάρκο ούτε κρατικό - ούτε ιδιωτικό
·      Για ένα Πάρκο των κινημάτων και της κοινωνίας
·      Για ένα πάρκο της Ελευθερίας και της αξιοπρέπειας
·      Για την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας


Δεν υπάρχουν σχόλια: