5.23.2015

Παραμύθια και στο Συνεργατικό Καφενείο


Σάββατο 23/05 στις 21:30

Μια παραμυθού κι ένας μουσικός αφηγούνται ιστορίες που είπαν πριν από χρόνους και καιρούς και λένε ακόμα οι σαμάνοι κι οι παραμυθάδες του κόσμου -από τις στέπες της Σιβηρίας ως τις όχθες του Γάγγη και την κοντινή Ανατολή.

Πέντε παραμύθια που μιλάνε για δύσκολα περάσματα απ' το σκοτάδι στο φως -όλα από την προφορική παράδοση.
Για μεγάλους και μεγάλα παιδιά

Αφήγηση: Λίλη Λαμπρέλλη
Μουσική: Γιάννης Ψαριώτης

Είσοδος ελεύθερη.
Θα υπάρχει κουτί ελεύθερης συνεισφοράς.

Η Λίλη Λαμπρέλλη γεννήθηκε στον Πειραιά και έχει ρίζες στη Μυτιλήνη και τη Μικρασία. Σπούδασε νομικά και δούλεψε για λίγο δικηγόρος και για πολύ (από τη δεκαετία του 80 ως πέρυσι), μεταφράστρια στο Λουξεμβούργο και τις Βρυξέλλες. Από το 1998 αφηγείται παραμύθια προφορικής παράδοσης. Στο δρόμο των παραμυθιών συνάντησε θεωρητικούς του παραμυθιού και πάμπολλους παραμυθάδες, όμως δάσκαλό της θεωρεί έναν από τους μεγαλύτερους Γάλλους αφηγητές, τον Henri Gougaud, και χάρη σ’ αυτόν νιώθει ότι ανήκει στην ευγενική γενιά των σαλτιμπάγκων.

Έχει γράψει δεκαεπτά βιβλία (θεωρητικές προσεγγίσεις, μικρές συλλογές λαϊκών παραμυθιών και λογοτεχνικά παραμύθια)- τα εννέα τελευταία με τις εκδόσεις Πατάκη. Ανάμεσα σ' αυτά, "Το κρυμμένο νερό", σε εικονογράφηση Φωτεινής Στεφανίδη πήρε το βραβείο ΙΒΒΥ του 2011 (International Board on Books for Young People) και τρία ("Δέκα και ένα παραμύθια σοφίας για καιρούς κρίσης και άλλων δεινών", "Τα παραμύθια της μουσικής" και "Η γυναίκα με τα χέρια από φως"), είναι υπό έκδοση και σε μορφή audio book.


Ο Γιάννης Ψαριώτης σπούδασε Μουσική. Ανώτερα Θεωρητικά, κιθάρα, ούτι, κρουστά και φλογέρα.
Έχει παρακολουθήσει μαθήματα για το Θέατρο, τον Σύγχρονο Xορό και την Ειδική Αγωγή στο Πανεπιστήμιο του Βόλου.
Εδώ και πολλά χρόνια εργάζεται σε σχολεία ως μουσικοπαιδαγωγός με προγράμματα εκμάθησης μουσικής (μουσικοκινητική αγωγή).
Γράφει μουσική, στίχους και τραγούδια για το θέατρο και τις μουσικές παραστάσεις του συγκροτήματός του.
Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια συμμετέχει σε Αφηγήσεις παραμυθιών, γράφοντας μουσική και τραγούδια. Έχει συνεργαστεί με τις αφηγήτριες Ανθή Θάνου, Αγνή Στρουμπούλη, Λίλη Λαμπρέλη κ.α.
Επίσης έχει συμμετάσχει σε παρουσιάσεις παιδικών βιβλίων και συνεργάζεται με την συγγραφέα και παιδαγωγό Μάρω Σφακιανοπούλου στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα – Παράσταση «ΒΓΑΛΕ ΤΟ ΤΖΙΝΙ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: