8.18.2015

Ακάδημε, είμαι ανίκανη. Θα σε θάψω....

 ** Ρεπορτάζ της Εφημερίδας της Ακαδημίας Πλάτωνα


Επτά χρόνια μετά από επίμονους αγώνες των κατοίκων της περιοχής να αναδειχθεί η Ακαδημία Πλάτωνα στο ρόλο που της αρμόζει στην πόλη των Αθηνών. Έξι χρόνια μετά τις υποσχέσεις του τότε υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου στους κατοίκους της περιοχής για την «ανάδειξη» της Ακαδημίας Πλάτωνα. Τέσσερα χρόνια μετά την ένταξη του αρχαιολογικού Πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνα στο ΕΣΠΑ. Για να καταφέρουν οι επικεφαλής της αρχαιολογίας να παραχώσουν, να θάψουν στη γη την Ιερά Οικία του Ακάδημου. 
Υπάλληλοι και στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κατάφεραν αυτό που τόλμησε να κάνει κανείς τα προηγούμενα χρόνια. Να εξαφανίσει κομμάτι της ιστορίας της Ακαδημίας Πλάτωνα, με πρόσχημα τη σωτηρία του.  Το γνωστό μας εδώ και δεκάδες χρόνια, από το 1965 που αναδείχθηκε από τη γη, οίκημα εντός του Πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνα, η Ιερά Οικία του Ακάδημου παραχώθηκε στη γη.
Εξαφανίστηκε από το φως, μπήκε στο σκοτάδι. Με επιχείρημα πως έτσι θα σωθεί για τις μελλοντικές γενιές!
 Υπεύθυνη για αυτό το έργο η επικεφαλής της αρχαιολογίας Αθήνας κυρία Ελένη Μπάνου που διαχειρίζεται τα έργα της περιοχής. Γνωρίζαμε την άποψη της για την Ακαδημία Πλάτωνα εδώ και χρόνια, όταν μιλούσε με απαξίωση για την περιοχή μας, θεωρώντας την «υποβαθμισμένη», που δεν άξιζε να της δοθεί σημασία.

Γνωρίζαμε την άποψη της από τις κατά καιρούς προτάσεις της να κλειδωθεί το Πάρκο. Αντιμετωπίσαμε την υπεροψία της και την επίμονη αντίθεση της να βρεθεί εντός αρχαιολογικού χώρου ο χώρος για την τοποθέτηση του Ψηφιακού Μουσείου Πλάτωνα. Δεν φανταζόμαστε ότι θα έφθανε στο σημείο να θάψει το αρχαίο μνημείο... Αν δεν υπήρχε ούτε ευρώ, όπως συνήθως ακούμε να λέγεται, για αρχαιολογικές εργασίες ίσως και να ακούγαμε το ευτελές επιχείρημα. Στην περίπτωση της Ακαδημίας Πλάτωνα όμως δεν ισχύει.
Και δεν ισχύει γιατί η αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Πάρκου είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με έγκριση σειρά εργασιών για την ανάδειξη των Μουσειακών Αποθηκών στην οδό Δράκοντος, την ενοποίηση των δυο Πάρκων με κατάργηση της οδού Δράκοντος που θα γινόταν πεζόδρομος, την ανάδειξη της Ιεράς Οικίας κι άλλα πολλά.
Το κόστος του προγράμματος που είχε εγκριθεί ανερχόταν σε 2,5 εκατ. ευρώ. Πέντε χρόνια έφυγαν έτσι, όπως έφυγαν και τα λεφτά, με αναίτιες καθυστερήσεις. Για να φθάσει η υπεύθυνη αρχαιολογίας Αθήνας στην τελευταία, τρίτη κατά σειρά, αναμόρφωση του προγράμματος ΕΣΠΑ για την Ακαδημία Πλάτωνα τον Γενάρη του 2015!
Μειώνοντας το κόστος σε 1,8 εκατ. ευρώ.  Γιατί το ΕΣΠΑ λήγει και ίσα που προλαβαίνουν με μικρές εργολαβίες να «πασαλείψουν» το Αρχαιολογικό Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα, ισχυριζόμενοι πως το ...αναβαθμίζουν. Σε μερικούς μήνες έτρεξαν να κατασκευάσουν ένα άθλιο οίκημα εντός του Πάρκου, στο τριγωνάκι επί των οδών Κρατύλου, Δράκοντος, Μοναστηρίου με άγνωστο περιεχόμενο, να βάλουν περίφραξη στο σημείο, να καθαρίσουν το χώρο.
Και να θάψουν την Ιερά Οικία, αφού προηγουμένως βρήκαν κι άλλα ευρήματα, τα κατέγραψαν  και τα φωτογράφησαν. Κι επειδή, όπως λένε, δεν υπάρχουν λεφτά έστειλαν τη μπλουντόζα του εργολάβου τους να σκεπάσει τον ιερό χώρο με μπετόν. Θα υψώσουν, λένε, ένα μικρό στέγαστρο για να κρεμάσουν τις φωτογραφίες...

2 σχόλια:

Γεωργία είπε...

Μια φορά και ένα καιρό,παρακολουθούσα Σάββατο πρωί,δημοσιογράφο του Mega να κάνει ερωτήσεις στην Μπάνου..για κάτι δεν θυμάμαι ακριβώς το θέμα..Η οποία Μπάνου,όταν άκουγε Μπόμπολα μάλλον θα πρέπει πολύ να είχε τρομοκρατηθεί..γιατί με φωνή τρεμάμενη απαντούσε,φακό ούτε για αστείο δεν κοιτούσε και απαντούσε στο δημοσιογράφο υπάλληλο του Μπόμπολα,ο οποίος δεν μπορώ να πω ότι και ιδιαίτερα ευγενικός σε ύφος μαζί της..το καταχάρηκα γιατί της άξιζε...δηλ.την κυρία δεν την ελέγχει κανείς για τα λάθη της?
Από μόνη της βγάζει αποφάσεις?

Ανώνυμος είπε...

Ανίκανη και άσχετη.
Μπράβο στον υπουργό Ξυδάκη.Παιδιά ας το παραδεχτούμε,χειρότερες κατασκευές από αυτές που έγιναν στο πάρκο δεν έχουν ξαναδεί τα ματάκια μας.
Μα τόσο κιτς,έλλειψη γούστου?Καλύτερα θα ήταν η αρχαιολόγα να έθαβε το γούστο της.