8.17.2015

O Σεπτέμβριος έρχεται...ΟΧΙ άλλες χαμένες ευκαιρίες

Και αρχίζουμε να αναρτούμε τα ρεπορτάζ της Εφημερίδας της Ακαδημίας Πλάτωνα. Ως πρελούδιο στους νέους αγώνες που έρχονται. Για την περιοχή μας και για τη χώρα. 

ΟΧΙ άλλες χαμένες ευκαιρίες για την Ακαδημία Πλάτωνα

Βρισκόμαστε σε ένα σημαντικό μεταίχμιο για την ιστορική περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνα. Οι κάτοικοι μέσα από την Επιτροπή τους έδωσαν μεγάλες μάχες για την αναβάθμιση συνολικά των γειτονιών μας, κινητοποιήθηκαν, σταμάτησαν την καταστροφή, κέρδισαν σημαντικές νίκες. Απέναντι στις προθέσεις κρατικών και επιχειρηματικών επιθέσεων με τη συμβολή και βοήθεια των δημοτικών αρχών στο δήμο Αθηναίων, του Κακλαμάνη αρχικά του Καμίνη σήμερα, υψώθηκε το τείχος της αντίστασης των κατοίκων που επιμένουν σε ένα άλλο, διαφορετικό μέλλον για την Ακαδημία Πλάτωνα.
Το κράτος όμως κωφεύει. Οι θεσμοί αδιαφορούν.
 Και όσα κερδήθηκαν με κόπο, το ανοιχτό ελεύθερο Πάρκο του Πλάτωνα, οι ελεύθεροι χώροι, η ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου, η αναβάθμιση των Μουσειακών αποθηκών, η αξιοποίηση των κοινόχρηστων χώρων, το οικόπεδο Μουζάκη, οι πλατείες και οι ελεύθεροι χώροι κινδυνεύουν από το χρόνιο και ανίατο παχυδερμισμό ιθυνόντων και διαφόρων υπηρεσιακών παραγόντων.
Στο οικόπεδο της Νομαρχίας με ευθύνη του απερχόμενου περιφερειάρχη Γ. Σγουρού, του  δήμου Αθήνας και του υπουργείου παιδείας δεν κατέστη δυνατόν να χτιστούν τα δυο νηπιαγωγεία που τόσο ανάγκη έχει η περιοχή. Το έργο πρέπει να ενταχθεί πάλι στο νέο ΕΣΠΑ.  Για το πρώην οικόπεδο Μπόμπολα της Reds που εντάχθηκε στον αρχαιολογικό χώρο, το πρώην υπουργείο Περιβάλλοντος δεν φρόντισε για την απαλλοτρίωση του. Το περίφημο ΕΣΠΑ ανάδειξης των αρχαιολογικών ευρημάτων  στην Ακαδημία Πλάτωνος με ευθύνη της επικεφαλής της αρχαιολογίας και της προηγούμενης ηγεσίας του υπ. Πολιτισμού κατέληξε να χάσει το συνολικό ποσό της επιδότησης. Το αποτέλεσμα είναι να θαφτεί η Ιερά Οικία του Ακάδημου.
Και ο δήμος Αθηναίων, λες και εκδικείται τις γειτονιές που επιμένουν να διεκδικούν, άρπαξε τον ελεύθερο χώρο του Πάρκου στην πλατεία Πλάτωνος επιμένοντας να μη επαναχωροθετήσει το Ψηφιακό Μουσείο σε  άλλο χώρο που πρότεινε η Επιτροπή Κατοίκων,  οι Συλλογικότητες της γειτονιάς με τη σύμφωνη γνώμη της νυν ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού.
Βρισκόμαστε σε μεταίχμιο. Να υπερασπιστούμε όσα έχουμε κερδίσει. Και να απαιτήσουμε ακόμη πιο δυναμικά και επίμονα αυτό που αξίζει στην Ακαδημία Πλάτωνος. Τη συνολική και ολοκληρωμένη αναβάθμιση και ανάδειξης της στην πόλη των Αθηνών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: