11.26.2015

Ημιτελές το έργο της "ψηφιακής έκθεσης για τον Πλάτωνα" που εγκαινιάστηκε σήμερα στην Ακαδημία Πλάτωνος;




Ο κρεμαστός χάρτης  στην ψηφιακή έκθεση, με τα ταξίδια του Πλάτωνα
Καλά που δεν πήγε ο υπουργός εθνικής οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης στα σημερινά εγκαίνια. Ο έχων την τελική ευθύνη για το ΕΣΠΑ θα βρισκόταν μπροστά σε ένα έργο που δείχνει να είναι ημιτελές..  Στη συγκεκριμένη ψηφιακή έκθεση που παραδόθηκε σήμερα "για να μην χαθούν τα χρήματα" απουσιάζει όπως φαίνεται ένα τμήμα του έργου. Αυτό που λείπει από την ψηφιακή έκθεση που εγκαινιάστηκε σήμερα είναι το τμήμα που αφορά την ιστορία της γειτονιάς και των ανθρώπων της, έργο που παραδόθηκε από τον περασμένο Ιούνιο.  Υπάρχει μόνο μια οθόνη με συνεντεύξεις κατοίκων, δίπλα σε μία πυροσβεστική φωλέα!  




Η υπόθεση της ψηφιακής έκθεσης  του Πλάτωνα  επιδοτημένο από δύο διαφορετικά ΕΣΠΑ,  έχει δύο σκέλη:
-Το περιεχόμενο της έκθεσης που είναι έργο ΕΣΠΑ (πρόγραμμα "Ακαδημια Πλάτωνος"), το οποίο ανέλαβε το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.  Αυτό δείχνει να είναι ημιτελές, ως τώρα, παρά την παράδοση του έργου.

-Τη μεταλλική  κατασκευή, έργο ΕΣΠΑ (Δήμος Αθηναίων)  το οποίο φιλοξενεί την έκθεση. Αυτό σήμερα παραδόθηκε, καταλαμβάνοντας υπαίθριο δημόσιο  χώρο.

 Όποιος μπει και δει την ψηφιακή έκθεση καταλαβαίνει πως αποτελείται κυρίως από οθόνες υπολογιστών, κάποιους χάρτες και αυτοκόλλητες επιφάνειες. Είναι μια έκθεση που θα μπορούσε να φιλοξενηθεί  σε οποιοδήποτε χώρο στη γειτονιά, ακόμη και εντός του Ιδρύματος Μείζονος Πολιτισμού, ή ενδεχομένως ακόμη και σε χώρο του υπουργείου Πολιτισμού. 

Το ερώτημα, λοιπόν για  δεύτερο έργο, αυτό της στέγασης της ψηφιακής έκθεσης, το οποίο είναι επιδοτούμενο από το ΕΣΠΑ, ήταν απαραίτητο; 

Θα περιμένουμε το επόμενο διάστημα απαντήσεις  για την ψηφιακή έκθεση και τι περιλαμβάνει , για το κόστος του προγράμματος "Ακαδημία Πλάτωνος" ως προς την έκθεση, του Δήμου Αθηναίων, για την ουσία του έργου, για να μπορέσει, αν θέλει το υπουργείο Οικονομίας, έχοντας την αρμοδιότητα του ΕΣΠΑ να καταλάβει τι έχει συμβεί...


   

2 σχόλια:

David C είπε...

Παρακολούθησα στην έκθεση ένα πολύ καλοφτιαγμένο έκθεμα με ιστορίες ανθρώπων της γειτονιάς αν σε αυτό αναφέρεστε. Η παραγωγή και το αποτέλεσμα ήταν παρα πολύ όμορφο και έδινε άλλον αέρα στο μικρό αυτό οικολογικό μουσείο. Ολη η δουλειά μου φάνηκε εξαιρετική. Δεν ξέρω τι έχει προηγηθεί αλλα βρίσκω το blog σας προκατειλημένο ενάντια στην προσπάθεια αυτή η οποία δείχνει έναν νέο χαρακτήρα που έχουμε ανάγκη να ακολουθήσουμε και σε πολλές ακόμα γωνιές της Αθήνας και της Ελλάδας, για να δώσουμε νόημα στην κληρονομιά μας και να την συνδέσουμε με τους νέους παλι.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ David, σε παρακαλούμε διάβασε αναλυτικά το blog. Η διαφωνία είναι ως προς την επιλογή της θέσης της Ψηφιακής Έκθεσης (μουσείο δεν είναι) και στα κενά που έχει η ίδια ως προς το έργο που έχει εγκριθεί από το ΕΣΠΑ, καθώς έχει εξαιρεθεί η ιστορία της γειτονιάς.